Αποστολή
Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με τη συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων (νόμος 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄ - 152).
Σύμφωνα με το νόμο 2800/2000, είναι Σώμα Ασφάλειας και έχει ως αποστολή:
- την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
- την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
Η Ελληνική Αστυνομία συγκροτείται από Κεντρικές και Περιφερειακές υπηρεσίες. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί την προϊστάμενη αρχή των υπηρεσιών αυτών. Το έργο του συνίσταται στη μέριμνα για την εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος, στα πλαίσια της πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζει, κατευθύνει, παρακολουθεί και ελέγχει τη δράση των Υπηρεσιών του και εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
Η Ελληνική Αστυνομία, πάντα κοντά στον πολίτη, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας, με αναβαθμισμένη εκπαίδευση, με σύγχρονη αντιεγκληματική πολιτική, με αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και με διεθνή αστυνομική συνεργασία.
Η Αστυνομική Ακαδημία έχει ως αποστολή την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση όλων των κατηγοριών και βαθμών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το διδακτικό προσωπικό των Παραγωγικών Σχολών καθώς και των Σχολών Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομικής Ακαδημίας, απαρτίζεται από διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων, ειδικούς επιστήμονες και Αξιωματικούς με υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εμπειρίας.
Στη διδασκόμενη ύλη συμπεριλαμβάνονται μαθήματα Πανεπιστημιακών Σχολών, ειδικότερα επαγγελματικά, καθώς και πρακτικών αστυνομικών εφαρμογών.
Η Αστυνομική Ακαδημία συγκροτείται από το Επιτελείο και τις εξής Υπηρεσίες :
- Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας
- Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας
- Σχολή Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας
- Σχολή Εθνικής Ασφάλειας
Οι σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση μέσα από το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων οι υποψήφιοι είναι η Σχολή Αξιωματικών και η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας
Εξέλιξη
Οι σπουδαστές μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αστυφυλάκων, ονομάζονται Αστυφύλακες και τοποθετούνται με σύστημα μορίων σε οποιαδήποτε Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν στο βαθμό του Αρχιφύλακα, ώστε να υπαχθούν στην κατηγορία των Υπαξιωματικών του Σώματος, μετά την παρέλευση 3ετίας και μέσω προαγωγικών εξετάσεων.
Αντίστοιχα, οι Αρχιφύλακες προάγονται στο βαθμό του ανθυπαστυνόμου με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών στο βαθμό τους. Κατ’εξαίρεση οι αρχιφύλακες πτυχιούχοι Πανεπιστημίων ή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων(ΤΕΙ) προάγονται στο βαθμό του ανθυπαστυνόμου εφόσον συμπληρώσουν τουλάχιστον δύο (2) ή τρία (3) έτη στο βαθμό, αντίστοιχα, και ο τίτλος σπουδών τους δεν λήφθηκε υπόψη για την προαγωγή τους χωρίς εξετάσειςστο βαθμό του Aρχιφύλακα.
Οι ανωτέρω έχουν την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου, οι δε Αρχιφύλακες και Ανθυπαστυνόμοι κατά κανόνα εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας.
Οι Ανθυπαστυνόμοι έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν στο βαθμό του Υπαστυνόμου, ύστερα από φοίτηση στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Αστυνομικής Ακαδημίας και μπορούν να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Αστυνόμου Α`.
Οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών ονομάζονται Υπαστυνόμοι Β΄ και εντάσσονται στην κατηγορία των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, μπορούν δε να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Αντιστράτηγου.
Οι Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων έχουν δική τους επετηρίδα και μπορούν να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Υποστράτηγου.
Οι προαγωγές των Αξιωματικών γίνονται μετά από κρίση των αρμοδίων συμβουλίων με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.