Αθλητική προετοιμασία για Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Θεσσαλονίκη - Καυτανζόγλειο - Καλαμαριά - Αμπελόκηπους - Θέρμη - Λαγκαδάς

Εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Σ.Ε.Φ.Α.Α.

Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν ένα σύνολο μορίων μέσα από δύο διαφορετικά είδη εξετάσεων: τις γραπτές -στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα- και τις αθλητικές.

  • Τα αγωνίσματα είναι τέσσερα και ο κάθε υποψήφιος επιλέγει και εξετάζεται στα τρία από αυτά. Στη σφαιροβολία και στο άλμα σε μήκος γίνονται 3 προσπάθειες, από τις οποίες βαθμολογείται η καλύτερη.

Το σημαντικό είναι ότι η επιτυχία εξαρτάται από τα μόρια που αθροίζονται από το σύνολο των εξετάσεων. Όσο υψηλότερη, λοιπόν, είναι η βαθμολογία στα αγωνίσματα, τόσο χαμηλότερη μπορεί να είναι στα Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής τα αγωνίσματα παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Ακόμη και αν ΄΄γράψεις΄΄ 20.000 μόρια δεν εισάγεσαι εάν δεν φτάσεις την ΕΒΕ.

Εικόνα
Εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Diamantis Sports School

Προκαταρτικές Εξετάσεις

Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε Υγειονομικές εξετάσεις και Αθλητικές δοκιμασίες.

Υγειονομικές εξετάσεις

Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στην επιτροπή πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με Δύο (2) μικρές φωτογραφίες, 2. Ακτινογραφία θώρακα, πάνω στην οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει φωτογραφία του υποψηφίου με σφραγίδα και υπογραφή του ιατρού......

Αθλητικές δοκιμασίες

Τα εξεταζόμενα αθλήματα είναι τέσσερα. Ο κάθε υποψήφιος επιλέγει και εξετάζεται στα τρία από τα τέσσερα. Στη σφαιροβολία και στο άλμα σε μήκος, οι υποψήφιοι δικαιούνται 3 προσπάθειες, από τις οποίες βαθμολογείται η καλύτερη.

Ξεκίνησε έγκαιρα την προετοιμασία σου με έκπτωση 45%

Κάθε χρόνο το Diamantis Sports School δίνει:

  • Έκπτωση έως 45% σε όσους ξεκινούν έγκαιρα την προετοιμασία τους (Α΄και Β΄Λυκείου)
  • 10 υποτροφίες στους υποψήφιους που διαπρέπουν
  • 5 υποτροφίες με κλήρωση

Πάντα Πρώτοι

Μπορεί να είσαι ο πρώτος που δημιούργησε το επάγγελμα. Αυτός που ξεκίνησε την αθλητική προετοιμασία υποψηφίων στην Ελλάδα.
Μπορεί να έχεις 39 χρόνια εμπειρίας.
Αυτό όμως είναι ένα μέρος της αλήθειας. 
Το άλλο μέρος που είναι και το πιο σημαντικό είναι το τι έχεις πετύχει σε αυτή την μεγάλη διαδρομή.
Εμείς στο Diamantis Sports School είμαστε περήφανοι γιατί τα έχουμε κατακτήσει ΟΛΑ
Άλλο τόσο όμως νιώθουμε την ευθύνη και παραμένουμε ανήσυχοι και ανυπόμονοι για το καινούργιο.
Ευχαριστούμε τις χιλιάδες οικογένειες που μας εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους.

Το DIAMANTIS SPORTS SCHOOL έχει την τιμή της τριπλής κατάκτησης του 2005-2018-2020.

Εικόνα
Πάντα πρώτοι

Τμήματα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών - Κ.Π.Α.

Το 1982, η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα υπέστη μία ριζική αναμόρφωση σε όλες τις πλευρές της, περιλαμβανομένων του ρόλου των Πανεπιστημίων, την οργανωτική τους δομή, τη δομή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών κλπ.

Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης - Α.Π.Θ.

Οι πρώτοι φοιτητές του τμήματος Φυσικής Αγωγής εκπαιδεύτηκαν στο Ναύπλιο το 1834 από τον γερμανό F.Kork.

Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής - Δ.Π.Θ.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975.

Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών - Α.Π.Θ.

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το έτος 1985.

Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων - Π.Θ.

Το Τ.Ε.Φ.Α.Α. ιδρύθηκε το 1984 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το 1994. Αρχικά στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις του Πάρκου Ματσόπουλου και τον Ιούλιο του 1999 μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις των Καρυών.

Συχνές Ερωτήσεις για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Πως βγαίνει η βάση των Τ.Ε.Φ.Α.Α.;

Η βάση των Τ.Ε.Φ.Α.Α. φτιάχνεται από δυο πράγματα:

  • Μόρια γραπτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
  • Μόρια αγωνισμάτων.

Το σύνολο των μορίων των υποψηφίων από γραπτά και αγωνίσματα είναι αυτό που δίνει τις Βάσεις. Πχ. Από γραπτά έχεις 13.000 μόρια και 3.000 μόρια από τα αγωνίσματα. Σύνολο 16.000 μόρια.

Πως υπολογίζεται η μοριοδότηση των αγωνισμάτων;

Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των τριών αγωνισμάτων που πέτυχες, πολλαπλασιαζόμενος επί 200 που είναι ο συντελεστής, σου δίνει τα μόρια.

Παράδειγμα:

Σφαιροβολία: 11,50 μέτρα = βαθμός 14

Άλμα σε Μήκος: 5,50 μέτρα = βαθμός 15

Κολύμβηση 50 m: 32,50 sec = βαθμός 16

Σύνολο: 41 Μονάδες (14+15+16)

45 : 3 = 15 Μέσος Όρος

Μ.Ο. 15 Χ 200 = 3.000 μόρια

Πόσοι είναι οι εισακτέοι στα Τ.Ε.Φ.Α.Α;

Με βάση το Φ.Ε.Κ. του 2022:

  • T.E.Φ.Α.Α. Αθήνας: 139
  • T.E.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης: 140
  • T.E.Φ.Α.Α. Σερρών: 140
  • T.E.Φ.Α.Α. Κομοτηνής: 410
  • T.E.Φ.Α.Α. Τρικάλων: 187

Πότε να αρχίσω προπόνηση;

Η βαθμολογία Αγωνισμάτων Τ.Ε.Φ.Α.Α. είναι εξαιρετικά αυστηρή.

Μ.Ο. Βαθμολογίας υποψηφίων Τ.Ε.Φ.Α.Α. στη Θεσσαλονίκη

Οι μέσοι όροι λοιπόν μιλούν από μόνοι τους για το βαθμό δυσκολίας των Αγωνισμάτων.

Και μια σύγκριση: Ας υποθέσουμε ότι ένας υποψήφιος ενδιαφέρεται για τις Στρατιωτικές Σχολές και τα ΤΕΦΑΑ. Στις 27 Ιουνίου περνάει από Αθλητικές Δοκιμασίες για τις Στρατιωτικές Σχολές.

Στο άλμα σε μήκος πηδάει 3,60μ και περνάει το όριο που είναι 3,60μ.

Την επόμενη ημέρα 28 Ιουνίου αγωνίζεται πάλι στο άλμα σε μήκος, για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. αυτή τη φορά.

Πηδάει πάλι 3,60μ.

Αυτή τη φορά βαθμολογείται με 2 (δύο) με άριστα το 20 (είκοσι).

Ότι λοιπόν είναι ικανοποιητικό για τις Στρατιωτικές Σχολές, είναι "σκουπίδι" για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Σε κάθε περίπτωση για να φτάσει κάποιος σε υψηλή βαθμολογία πρέπει να ξεκινήσει προετοιμασία έγκαιρα.

Και εφόσον μιλάμε για τόσο αυστηρή βαθμολογία, η αρχή της Γ' λυκείου είναι μια καλή έναρξη, ακόμη και για κάποιον με σοβαρή αθλητική υποδομή. Η έναρξη της προετοιμασίας από τη Β' λυκείου είναι η καλύτερη όμως επιλογή. Γι αυτούς που θέλουν την κορυφαία λύση η Α' λυκείου είναι η αρχή της προετοιμασίας.

Παίζουν ρόλο φυσικά:

  1.    το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης,
  2.    η αθλητική σου υποδομή,
  3.    ο σωματότυπός σου,
  4.    πόσο πάνω στη λίστα επιλογών σου στο μηχανογραφικό θα δηλώσεις τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., ή ακόμη κι αν τα βάλεις πιο κάτω, πόσο θέλεις να διασφαλίσεις αυτή την εναλλακτική σου επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση στο DIAMANTIS SPORTS SCHOOL αξιολογούμε όλες τις παραμέτρους με προσοχή και αφού σε περάσουμε από TESTS σου προτείνουμε το πότε να αρχίσεις προπόνηση.

Είναι δύσκολο να βγάλω υψηλό Μ.Ο. στα αγωνίσματα ή να πάρω πολλά μόρια από τα αγωνίσματα;

Ναι , είναι δύσκολο.

Απαιτεί συστηματική-μεθοδική και πολύ οργανωμένη προετοιμασία.

Δεν έχω αθλητική υποδομή, θα τα καταφέρω να μπω στα Τ.Ε.Φ.Α.Α.;

Δυο πράγματα καθορίζουν την εισαγωγή σου στα Τ.Ε.Φ.Α.Α.:

Γραπτά και Αγωνίσματα

Εάν προετοιμαστείς συστηματικά στα Αγωνίσματα σίγουρα θα πάρεις αρκετά Μόρια. Φυσικά και δεν θα πάρεις όσα ο υποψήφιος που έχει μεγάλη αθλητική υποδομή και θα δουλέψει όσο εσύ στην προετοιμασία. Έχω δει βέβαια αγύμναστους, ακατέργαστα διαμάντια, που το ταλέντο τους ήταν απλά ανεξερεύνητο , που διέπρεψαν , όμως αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά.

Από την άλλη μεριά σου θυμίζω, ότι η επιτυχία στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. εξαρτάται από Γραπτά και Αγωνίσματα.

Άρα ο υποψήφιος χωρίς υποδομή αθλητική που κάνει μια συστηματική προετοιμασία και παίρνει π.χ. 2.400 μόρια αν γράψει 15.188 θα περάσει στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης, ενώ εκείνος με την μεγάλη αθλητική υποδομή που θα πάρει 3.600 μόρια αν γράψει 11.000 δεν θα εισαχθεί. Πρέπει να γράψει 13.988 για να το πετύχει.

( Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης Βάση 2018, 17.588 μόρια).

Για να εισαχθεί στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής θα πρέπει να γράψει 11.752 μόρια.

( Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής Βάση 2018, 15.352 μόρια).

Ποιο αγώνισμα είναι πιο εύκολο και ποιο πιο δύσκολο;

Όσο αφορά το πιο αγώνισμα δίνει πιο εύκολα μεγάλους βαθμούς και πιο όχι, αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι η υποδομή του υποψήφιου και ο σωματότυπος.

Π.χ. ο κολυμβητής νυν ή πρώην, θα πάρει 19-20 στην κολύμβηση αν είναι αγόρι και 15-20 εάν είναι κορίτσι ενώ θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο φυσικά στα στιβικά αγωνίσματα.

Ο βαρύς σωματότυπος υπερτερεί στην σφαιροβολία από τον ελαφρύ, αλλά υστερεί κατά πολύ στα δρομικά αγωνίσματα (Δρόμος – Άλμα σε Μήκος).

Βέβαια κρίνοντας αντικειμενικά μέσα από την εμπειρία και γνώση 36 ετών ο βαθμός δυσκολίας φαίνεται από τα παρακάτω γραφήματα που σου παραθέτω: 

Μ.Ο. Βαθμολογίας υποψηφίων Τ.Ε.Φ.Α.Α. στη Θεσσαλονίκη 

Το πνεύμα του υπουργείου παιδείας εδώ και 41 χρόνια που ασχολούμαι με την προετοιμασία υποψηφίων Τ.Ε.Φ.Α.Α. ήταν και παραμένει το ίδιο:

Είσαι αθλητής υψηλού επιπέδου – πρωταθλητής; 

Γνωρίζω ότι η προπόνηση και η κόπωση σου κλέβουν πολύ χρόνο από το διάβασμα . Άρα θα σε βοηθήσω να εισαχθείς πριμοδοτώντας σε με πολλά μόρια από τα Αγωνίσματα. Αλλά θα πρέπει να μου αποδείξεις ότι είσαι πρωταθλητής, γι αυτό ορίζω πολύ αυστηρή βαθμολογία στα αγωνίσματα.

Με τον τρόπο αυτό βοηθώ εσένα κι από την άλλη μεριά αναγκάζω τον αγύμναστο να γράψει πολύ καλύτερα από εσένα για να εισαχθεί. 

Όμως το παράκανε το υπουργείο.

Η βαθμολογία αγωνισμάτων είναι υπέρμετρα αυστηρή .

Π.χ. για να πάρει ένα αγόρι άριστα στη σφαιροβολία πρέπει να ρίξει 14 μέτρα ή και παραπάνω. Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα στίβου της ηλικίας σου χρυσό μετάλλιο δύσκολα θα έπαιρνε, αλλά αργυρό ή χάλκινο σίγουρα….

Από την άλλη μεριά αυτό που ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας κατά πολύ, είναι η ασυμβατότητα των τριών εξεταζομένων αγωνισμάτων.

Για να κάνεις κορυφαίες επιδόσεις στη σφαιροβολία πρέπει να είσαι ''βουνό''. Χαμογελάμε και μόνο στη σκέψη αυτού του ''βουνού'' να τρέχει 400 μέτρα ή να πηδάει μήκος…

Ενώ όμως από την μια μεριά το Υπουργείο Παιδείας είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά την Αγωνιστική Βαθμολογία, δεν ορίζει από την άλλη, όριο χαμηλής βαθμολογίας Αγωνισμάτων στους υποψηφίους Τ.Ε.Φ.Α.Α .

Έτσι ένας υπέρβαρος και παντελώς αγύμναστος που απλά "γράφει" 17.588 (βάση 2018) μόρια εισάγεται στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης με μηδέν στα Αγωνίσματα.

Αυτό είναι Παντελώς λάθος.

Θα έπρεπε να υπάρχει όριο χαμηλής αξιολόγησης στα Αγωνίσματα σε κάθε περίπτωση. Όπως λοιπόν στην Αγγλική Φιλολογία κανείς δεν μπορεί να εισαχθεί αν γράψει κάτω από 10 στα αγγλικά, ακόμη κι αν έχει 20.000 μόρια στα μαθήματα κατεύθυνσης ή στην Αρχιτεκτονική αν δεν έχει 10 στο σχέδιο, έτσι και στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. κανείς δεν θα έπρεπε να εισάγεται εάν δεν έχει ένα όριο χαμηλής αξιολόγησης στα Αγωνίσματα που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι το 7 και όχι το 10, ακριβώς γιατί η βαθμολογία των αγωνισμάτων είναι υπέρμετρα αυστηρή...

Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσω στις προπονήσεις;

Η ικανοποιητική προσέλευση για κορυφαία αποτελέσματα είναι 4 προπονήσεις την εβδομάδα οι οποίες μπορεί να γίνουν και σε 3 ημέρες αν γίνει διπλή σε διάρκεια προπόνηση ( 2 αντικειμένων ) πχ. Σφαίρα και Κολύμβηση (ή Μήκος) το Σάββατο ή την Κυριακή.

Φυσικά όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά όσο αφορά τα Αγωνίσματα.

Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή Διάβασμα-Προπόνηση.

Μην ξεχνάς ότι η προπόνηση θα δυναμώσει το σώμα σου και ένα γερό κορμί έχει μεγαλύτερες αντοχές και στο διάβασμα, πολύ μεγαλύτερες από το αγύμναστο. Άλλωστε η άσκηση θα σε βοηθήσει να "ξελαμπικάρεις " από τη μελέτη και το άγχος.

"νους υγιής εν σώματι υγιεί" ας μην ξεχνάμε, που δυστυχώς το ξεχνάμε...

Μπορώ να μπω στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. με χαμηλή βαθμολογία στα Γραπτά;

Ναι εφόσον η βαθμολογία των Αγωνισμάτων σου είναι πολύ υψηλή.

Πχ 9.191 μόρια στα Γραπτά και 3.600 μόρια στα αγωνίσματα = 12.791 μόρια. Έχεις εισαχθεί στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής (βάση 2023, 12.791 μόρια).

Διάβασε επίσης

Πως γίνεται ο υπολογισμός στη βαθμολογία στα αθλήματα για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Οι υποψήφιοι των σχολών αυτών καλούνται να συμπληρώσουν ένα σύνολο μορίων μέσα από δύο διαφορετικά είδη εξετάσεων: τις γραπτές (στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα), συν τον προφορικό βαθμό και τις αθλητικές, σε τρία αθλήματα.

Βαθμολογία Αγωνιμάτων - Στατιστικά Στοιχεία

Στατιστικά στοιχεία βαθμολογίας αγωνισμάτων Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Πάντα πρώτοι στη βαθμολογία αθλημάτων Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Μπορεί να είσαι ο πρώτος που δημιούργησε το επάγγελμα. Αυτός που ξεκίνησε την αθλητική προετοιμασία υποψηφίων στην Ελλάδα.

Μπορεί να έχεις 40 χρόνια εμπειρίας.

Αυτό όμως είναι ένα μέρος της αλήθειας. 

Το άλλο μέρος που είναι και το πιο σημαντικό είναι το τι έχεις πετύχει σε αυτή την μεγάλη διαδρομή.

Εμείς στο Diamantis Sports School είμαστε περήφανοι γιατί τα έχουμε κατακτήσει ΟΛΑ!