Σ.Σ.Ε.

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Η Σ.Σ.Ε. είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του κράτους (ΑΣΕΙ), είναι ισότιμο με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, και χορηγεί ισότιμα πτυχία με αυτά. Η εκπαίδευση χωρίζεται σε στρατιωτική (θεωρητική και πρακτική) και ακαδημαϊκή.
Η έδρα της Σχολής βρίσκεται νότια της Αθήνας στο Δήμο Βάρης Αττικής.

Το σώμα των Ευελπίδων οργανώνεται σε ένα Σύνταγμα των δύο (2) Ταγμάτων. Τα Τάγματα ονομάζονται προς τιμήν ηρώων, 1ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχης (ΠΖ) Βελισσάριος Ιωάννης και 2ο Τάγμα Ευελπίδων «Τχης (ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννης.

Αποστολή

  1. Να παράγει και να μεταδίδει τη γνώση στους Ευέλπιδες και στους Σπουδαστές της με την έρευνα και διδασκαλία της Στρατιωτικής Επιστήμης καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.    
  2. Να αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή ώστε να  διαμορφώνει αξιωματικούς του Σ.Ξ. με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.    
  3. Να σχεδιάζει και να οργανώνει Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και Ερευνητικά Προγράμματα σε θέματα Στρατιωτικής Επιστήμης σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του N. 3187/2003.    
  4. Κάθε έργο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο της καθορισθείσας αποστολής της, από το Ν.3187/03, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει. 

Φοίτηση

Στην Σ.Σ.Ε. λειτουργεί Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών με κατευθύνσεις Όπλων και Σωμάτων. Η φοίτηση είναι 4ετής και κατανέμεται σε 8 εξάμηνα, ενώ ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής στο στράτευμα μετά την αποφοίτηση είναι οκτώ (8) χρόνια. Επί συνόλου 39 εβδομάδων εκπαίδευσης ετησίως, τα 2/3(26 εβδομάδες) περιλαμβάνουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση και το 1/3(13 εβδομάδες) στρατιωτική εκπαίδευση.

Στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών της Σχολής διδάσκονται μαθήματα όπως:

Ακαδημαϊκής φύσεως

  • Νεοελληνική Ιστορία
  • Μαθηματικά
  • Γενική Φυσική
  • Κοινωνική Ψυχολογία

Στρατιωτικής φύσεως

  • Στρατηγική - Τεχνική ανάλυση μαχών
  • Στρατιωτική διοικητική
  • Πολιτική Επιστήμη με έμφαση την στρατηγική και αμυντική ανάλυση

Η Σχολή προσφέρει ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Η Στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια και γίνεται άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού. Η Στρατιωτική εκπαίδευση λαμβάνει χώρα είτε στην περιοχή της Βάρης είτε σε άλλους χώρους ανά την Ελλάδα (Λιτόχωρο Πιερίας, Παρνασσός, κ.λ.π.).

Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει η φυσική αγωγή, με σκοπό αφενός την προσωπική ενδυνάμωση του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.

Όλα τα έξοδα φοίτησης, δηλαδή ενδιαίτηση, βιβλία, στολές, φαρμακευτική περίθαλψη, βαρύνουν το δημόσιο κι επιπλέον οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια φοίτησης λαμβάνουν μικρό μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.

Οι σπουδαστές/στριες κατά τη διάρκεια της φοίτησης διαμένουν υποχρεωτικά εντός της Σχολής, εξέρχονται δε μόνο με άδεια του Διοικητού αυτής, τις ημέρες και περιόδους που προβλέπονται στον Κανονισμό της Σχολής.

Άδειες-Έξοδοι Ευέλπιδων

  1. Οι Ευέλπιδες λαμβάνουν κανονική άδεια, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
  2. Επίσης, οι Ευέλπιδες μπορούν να λαμβάνουν:
    Άδεια εξόδου με ή χωρίς διανυκτέρευση, ανάλογα με τις διαταγές της Σ.Σ.Ε.
    Τιμητική άδεια εξόδου με ή χωρίς διανυκτέρευση για περιπτώσεις που καθορίζονται κάθε φορά από τη Διοίκηση της Σ.Σ.Ε.
     Άδεια απομάκρυνσης από τη Φρουρά χορηγείται στους επιθυμούντες Ευέλπιδες, ανεξαρτήτως ποσοστών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαταγές και τους περιορισμούς του ΓΕΣ για το υπόψη θέμα.
  3. Ο Διοικητής της Σχολής έχει το δικαίωμα να χορηγεί σε κάθε Εύελπι, εκτάκτως και για επείγοντα λόγο, άδεια απουσίας μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες, εφάπαξ ή τμηματικά. Για περισσότερες ημέρες ζητείται η έγκριση από το ΓΕΣ.
  4. Οι ευρισκόμενοι σε άδεια Ευέλπιδες οφείλουν να υποβάλουν κάθε έκτακτη αίτηση τους προς τη Σ.Σ.Ε., μέσω των κατά τόπους φρουραρχείων ή των αστυνομικών αρχών. Σε περιπτώσεις ασθένειας, εφαρμόζεται η διαδικασία που ισχύει για όλους τους στρατιωτικούς.
  5. Οι χορηγούμενες από την αρμόδια επιτροπή απαλλαγών αναρρωτικές άδειες διανύονται κατά βάση στις εγκαταστάσεις της Σχολής ή στον τόπο επιθυμίας του Ευέλπιδος, ή και στα δύο, κατά την κρίση του Διοικητού της Σχολής. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η χρονική διάρκεια της αδείας σε συνάρτηση με το όριο απουσιών για απώλεια της τάξης και των επιπτώσεων στις απαιτούμενες γνώσεις των μαθημάτων.
  6. Ειδικότερα για τις άδειες των αλλοδαπών Ευελπίδων, ισχύουν τα παρακάτω:
    Δικαιούνται τον αυτό αριθμό αδειών, όπως και οι ημεδαποί Ευέλπιδες.
    Σε περίπτωση αίτησης επιπλέον αδείας για εθνικούς και θρησκευτικούς λόγους κατά την περίοδο της εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να δοθεί άδεια εξόδου ή απουσίας, κατόπιν αίτησης της οικείας πρεσβείας και έγκρισης από τη Διοίκηση της Σχολής.
  7. Όλοι οι Ευέλπιδες είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν στη Σχολή την ακριβή διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνο τους στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών –Πειραιώς, στην οποία διαμένουν κατά τις εξόδους τους.

Εγκαταστάσεις

Για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης και της διαβίωσης των Ευέλπιδων η Σχολή διαθέτει τις παρακάτω εγκαταστάσεις:

  1. Αίθουσες διδασκαλίας.
  2. Εργαστήρια.
  3. Αμφιθέατρο 1200 θέσεων.
  4. Αμφιθέατρα 270 θέσεων και αμμοδόχους.
  5. Αθλητικές εγκαταστάσεις.
  6. Εστιατόρια – μαγειρεία.
  7. Τυπογραφείο.
  8. Καταλύματα Λόχων Ευελπίδων.
  9. Αίθουσα διασκεδάσεως.
  10. Θεραπευτήριο – αναρρωτήριο.

Προοπτικές Εξέλιξης

Οι Ευέλπιδες, εφόσον προάγονται σε κάθε τάξη, αποφοιτούν ονομαζόμενοι Ανθυπολοχαγοί.

Οι Ανθυπολοχαγοί των Όπλων κατατάσσονται σε ένα από τα έξι Όπλα:

  1. Πεζικό
  2. Τεθωρακισμένα
  3. Πυροβολικό
  4. Μηχανικό
  5. Διαβιβάσεις
  6. Αεροπορία Στρατού

Οι Ανθυπολοχαγοί των Σωμάτων κατατάσσονται σε ένα από τα τρία Σώματα:

  1. Εφοδιασμού μεταφορών
  2. Υλικού πολέμου
  3. Τεχνικού

Ως Αξιωματικοί φοιτούν σε διάφορες στρατιωτικές σχολές του εσωτερικού κι εξωτερικού κι έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά σπουδών. Επίσης, εάν γνωρίζουν κάποια ξένη γλώσσα μπορούν να διεκδικήσουν την φοίτηση τους σε σχολές του εξωτερικού σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του ελληνικού στρατού καθώς και να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις εξωτερικού όπως στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, πρεσβείες, ειρηνευτικές αποστολές κ.α. 

Η Σχολή φιλοξενεί αλλοδαπούς Ευέλπιδες από 15 χώρες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού αριθμού των ευελπίδων.

Η πολυεθνικότητα της σύνθεσης προσδίδει στη Σχολή τον ρόλο του πρεσβευτή των ηθών και παραδόσεών μας εκτός Ελληνικών συνόρων. Όλοι οι Ευέλπιδες ακολουθούν το ίδιο έντονο και απαιτητικό πρόγραμμα Στρατιωτικής και Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ανεξαρτήτως εθνικότητας και φύλου.

Με την εκπαίδευση που παρέχεται στους αλλοδαπούς μαθητές, επιδιώκεται όπως:

  • Αυξηθεί ο αριθμός των ικανών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των βοηθουμένων χωρών.
  • Δημιουργηθούν πυρήνες προσωπικού, οι οποίοι ενδεχομένως θα αναλάβουν την εφαρμογή ενός προγράμματος στρατιωτικής εκπαιδεύσεως, μετά την επάνοδο στη χώρα τους.
  • Προκληθεί στους εκπαιδευομένους στην Ελλάδα, πνεύμα φιλίας και κατανοήσεως, προς τον Ελληνικό τρόπο σκέψεως, τόσο για τα εθνικά, όσο και για τα διεθνή θέματα.

Πρότυπο Απόφοιτου Σχολής Ευελπίδων

Ο απόφοιτος είναι Αξιωματικός ο οποίος:

  1. Υπακούει στο Σύνταγμα και τους νόμους του Ελληνικού Κράτους.
  2. Διακατέχεται από επαγγελματισμό κι αναπτύσσει τη συναδελφικότητα στους κόλπους του Στρατού Ξηράς.
  3. Διαπνέεται από αγάπη για τον Στρατό Ξηράς σέβεται και τηρεί τις παραδόσεις του, είναι ενσυνείδητα πειθαρχικός, ενεργεί δε και συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις διαταγές και τη στρατιωτική δεοντολογία.
  4. Διαθέτει κατάρτιση και μπορεί να αξιοποιεί τις γνώσεις του, ώστε να εκτελεί με επιτυχία την αποστολή του και να εκμεταλλεύεται τις εξελίξεις στον τομέα της ειδικότητας του.
  5. Έχει αναπτύξει ηγετικές ικανότητες και γνώσεις διοικητικής, απαραίτητες για την άσκηση αποτελεσματικής διοικήσεως κι ελέγχου του προσωπικού και των μέσων που του διατίθενται.
  6. Ανταποκρίνεται σε υψηλά κριτήρια φυσικής και ψυχικής αντοχής, για να αντιμετωπίζει με επιτυχία απαιτήσεις παρατεταμένης προσπάθειας, στερήσεων και κακουχιών σε καιρό ειρήνης, έντασης και πολέμου.
  7. Γνωρίζει τα εθνικά θέματα, το διεθνές περιβάλλον και τα σημαντικά διεθνή προβλήματα καθώς και τον τρόπο που αυτά επηρεάζουν την χώρα μας.
  8. Διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, καθήκοντος και πίστης προς την πατρίδα, υπηρετεί δε με αξιοπρέπεια, ενθουσιασμό και αυταπάρνηση την αποστολή του Στρατού Ξηράς.

Έμβλημα της Σχολής

Το έμβλημα της Σχολής είναι μια σύνθετη απεικόνιση, δύο τυφεκίων, δύο ξιφών, σωλήνα πυροβόλου και οβίδας, που συμβολίζουν τα ιστορικά όπλα του Ελληνικού Στρατού (Πεζικό, Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό). Η σύνθεση αυτή, πλαισιώνεται με το έτος ιδρύσεως της Σχολής (1828), με δύο κλάδους δάφνης και το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίγραμμα του εμβλήματος, είναι η φράση του σοφού της αρχαίας Αθήνας Σόλωνα, "ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ", το οποίο υποδηλώνει το βασικό σκοπό της παιδευτικής αγωγής των Ευελπίδων και τους υπενθυμίζει την αξία της πειθαρχίας.

Εικόνα
Σ.Σ.Ε.

Ιστορικά

  • Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, που είναι το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας, ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 21η Δεκεμβρίου 1828 από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος αντελήφθη από την πρώτη στιγμή τις σοβαρές και πρωταρχικές ανάγκες του νεοσύστατου κράτους σε Στρατό και Υποδομές.
  • Τον Ιούνιο του 1828 ανακοίνωσε τη σύσταση της Σχολής και μάλιστα ο ίδιος ονόμασε τους πέντε (5) πρώτους μαθητές «Ευέλπιδες»
  • Το 1834 μεταστεγάσθηκε στην Αίγινα μέχρι και το 1837.

Η Σχολή των Ευελπίδων στην Αίγινα

Από το 1837 στεγάσθηκε στον Πειραιά και από το 1854 μέχρι το 1857 προσωρινά στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Δουκίσσης της Πλακεντίας (σημερινό Βυζαντινό Μουσείο).

  • Ακολούθως επανήλθε στον Πειραιά και το 1894 μεταστάθμευσε εκ νέου στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε σε συγκρότημα κτιρίων που κτίσθηκαν με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, στο πεδίο του Άρεως.
  • Το Σεπτέμβριο του 1982 η Σχολή μεταστάθμευσε στις σημερινές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ΝΑ των Αθηνών, στο Δήμο Βάρης Αττικής και σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο της.

Το 1991, η Σχολή δέχθηκε τις πρώτες τρεις γυναίκες – Ευέλπιδες.